Baantjer kijken voor beginners

De populaire serie Baantjer keert binnenkort terug op televisie. Daarom vonden wij het wel tijd om de cursus “Baantjer kijken voor beginners” weer van stal te halen.

Deze hitserie werd al heel wat jaren op RTL4 uitgezonden en alle afleveringen lijken zodanig op elkaar dat RTL 4 uit verschillende jaargangen gewoon weer een nieuw seizoen samenstelt. In een seizoen zijn maar een stuk of 10 afleveringen echt nieuw.
Het format:

Iemand vindt een lijk.
Openingscredits.
Reclame (Echt waar !)
Openingsscene: Hoofdrolspelers De Cock (Met “c o c k”)en zijn collega Vledder komen ter plaatse. Meestal is de dokter er ook. De dokter vertelt de doodsoorzaak en doet een schatting van het overlijdenstijdstip.
De Cock en Vledder gaan de familie of andere naasten inlichten.
Aldaar horen ze wat namen vallen.
Ze gaan naar het bureau.
De Cock geeft de overige leden van het team (Vera, met rood haar en de Indonesische Keizer), opdrachten om wat gegevens met betrekking tot de eerste verdachten uit te zoeken. (Soms de hele administratie, computerwachtwoorden etc.)
Na verloop van tijd wil De Cock een paar mensen op het bureau zien voor verhoor.
Vervolgens praten de Cock en Vledder ruim 35 minuten met mensen die er eigenlijk niets mee te maken hebben.
De ruimte tussen twee scenes wordt altijd opgevuld met rustig gefilmde sfeerplaatjes van Amsterdam. (Het Leidseplein, een leuke tram, wat grachten, vuilophalers etc.) Met muziek van Jean ‘Toots’ Tielemans.
Op een gegeven moment wordt De Cock bij zijn chef geroepen. De commissaris heeft meestal 1 van 2 mededelingen, dus ofwel “Hoe staat het onderzoek ? Heb je al wat want deze zaak is belangrijk…”
ofwel “De Cock ik heb begrepen dat je meneer X verhoord hebt, dit is een respectabel burger, hou je een beetje in….”
Ten einde raad gaan De Cock en Vledder naar een cafĂ© op de wallen, ‘Lowietje’ (wordt gek genoeg door veel verschillende acteurs gespeeld)), waar ze onder werktijd (!) en gratis (!)een cognacje nuttigen.
Lowietje bemoeit zich ermee en de Cock krijgt ‘een inval’.
Ineens wordt het De Cock allemaal duidelijk en ze praten in een verhoor de verdachte een beetje in de hoek, die daarop bekent.
Als de verdachte bekend zien wij ondertussen de toedracht van de moord en de moord zelf.
Ten slotte viert het hele team ’s avonds bij de Cock thuis de overwinning.
—einde—
Er zijn maar twee aanwijzingen dat een aflevering nieuw is of oud, namelijk de acteur die Lowietje speelt en de agent die iemand het eerst tegenkomt als ie het bureau binnenkomt.
Is het een man, dan is het een oude aflevering.
Is het een corpulente vrouw, is het een relatief nieuwe aflevering.
Maar verder gaat het al jaren zo.
Verder is een detail wel aardig, hoewel de dader dus altijd gepakt wordt heeft De Cock nog nooit ook maar 1 flinter echt bewijs geleverd. Het is allemaal puur speculatie.